קיצור רגל 2016-03-24T12:45:30+00:00

קיצור רגל

טיפול ומניעה באמצעות כירופרקטיקה

האם את מאלו שתמיד מקצרות צד אחד של המכנס כי המוכרת אמרה לך שאולי יש לך רגל קצרה? האם אתה מאלה שתמיד שם רפידת הגבהה בנעל כי מוכר הנעליים אמר לך שאולי יש לך רגל קצרה? האם את או אתה מתהלכים בתחושה שהגוף לא כל כך ישר? לא מאוזן?
אבחון וקביעה שאכן קיים קיצור רגל דורש מיומנות בניתוח מדויק של המבנה האנטומי והתפקודי של מערכות השריר והשלד. אבחון רשלני של הבעיה עם שימוש ברפידת הגבהה, שלא לצורך, עלול להחריף עוד יותר את הבעיה ולהוביל לשחיקת יתר ופציעות גם ללא כל טראומה.
אצל רובנו קיימים ליקויים בסימטריה. חוסר איזון של הגוף ושינוי באורך הרגליים, הינו אחד הליקויים הנפוצים ביותר. אם היית פקיד שיושב כל היום, יתכן שמצב זה לא היה מהווה בעיה עבורך ואפילו לא היית מודע על קיומו. אך אם אתה מבלה שעות ארוכות בעמידה או פעיל ספורטיבית גם שינויים ולו הקלים ביותר מהר מאוד עלולים להתבטא בפציעות ופגיעה בתפקוד.
 
שינוי באורך הרגל יכול לנבוע משינוי אנטומי או מליקוי תפקודי\ביומכני. רגל קצרה אנטומית  הינה תופעה יוצאת דופן הקיימת בכ-1-2% מהאוכלוסייה. קיצור אנטומי של הגפה יכול לנבוע מקיצור באורך עצם השוק, הירך או האגן שלרוב נובע משברים שלא התאחו בצורה נכונה. לעומת זאת, קיצור רגל תפקודי נובע שינויים ביומכניים במערכת השריר והשלד הגורמים לשינוי באורכי הרגליים. כאן, הרגל לא התקצרה, אלה הגוף התכופף, התפתל.
במרבית המקרים האגן מסתובב, ומכיון שהאגן משמש כבסיס לרגליים, כל שינוי במנח האגן יגרום לשינוי באורך הרגליים. כך, הגוף נראה ומתפקד, שכביכול, הרגל קצרה. קיצור תפקודי קיים בקרב כ- 70% מהאוכלוסייה, התופעה כל כך שכיחה, עד שמצב זה נתפס כ"נורמאלי" ולרוב גם מאובחן כקיצור רגל אנטומי. הלכה למעשה קיצור תפקודי של הגפה מתנהג כמו קיצור אנטומי.
 
מכיוון שקיצור רגל תפקודי הינה תופעה כה שכיחה, גם הסיבות לה רבות:
הרגלי יציבה: נטייה לעמוד על רגל אחת, ישיבה בסיקול רגליים, שכיבה על צד אחד.
הרגלי עבודה: נשיאת ילקוט על צד אחד
הרגלי אימונים: ריצה\הליכה על צד אחד, המשופע, של הכביש או שפת הים.
פציעות: נקעים או פציעות ברגל אחת הגורמות להעברת משקל הגוף לרגל השנייה. נפילות מאופניים הגורמות לספזם- נוקשות בשרירי הגב והאגן.
ליקויים מבניים: יתר פרונציה(פלטפוס) ועקמת בגב.
ליקויים תפקודיים: חולשה בשרירי הגב והאגן. מוגבלות בתנועת החוליות ומפרקי האגן והרגליים. הריונות\לידות.
 
שינוי באורך הרגליים עשוי להוביל לפציעות בכל מערכת השריר והשלד, מכף רגל, ברכיים, אגן ולאורך כל עמוד השדרה. בקרב רוכבי אופניים, שינוי באורך הרגליים מהווה את הגורם מספר אחד לכאבי גב. לכן, בכל פציעה המתפתחת תמיד יש לבדוק את אורך הרגליים. היכולת של ליקוי זה להשפיע על הביומכניקה של כל הגוף טמונה בעובדה ששינוי באורך הרגליים נגרם לרוב כתוצאה מסטיית האגן, שם ממוקם מרכז הכובד של הגוף. כל סטייה באגן תוביל לסטייה במרכז הכובד ובכך לסטייה של כל הגוף.
 
מלבד פציעות וכאבים סימנים נוספים היכולים לרמוז על האפשרות שיש לך רגל קצרה יכולים להיות:
שחיקה לא סימטרית בין שני זוגות הנעליים.
נוח לעמוד על רגל אחת או נוח לשבת בסיקול רגליים.
מרגיש טוב לרוץ על צד אחד של הכביש, אך מוזר לרוץ על הצד הנגדי.
 
השטחה של קשת כף רגל לעומת הגבהת הקשת ברגל השנייה, (השטחת הקשת מקצרת את אורך הרגל).
בזיהוי סוג הליקוי יש חשיבות מכרעת בסוג הטיפול. אבחון קיצור רגל אנטומי נעשה על ידי צילומי רנטגן ומדידות של עצמות הרגליים. אבחון קיצור רגל תפקודי, פונקציונאלי, נעשה בעיקר בבדיקות פיזיקאליות. מכיוון שבמרבית המצבים בהם קיים ליקוי תפקודי הגורם לקיצור רגל קיימת מעורבות של האגן, המתבטא בפיתול האגן, הטיפול חייב לכלול תיקון כירופרקטי, מנואלי, של מנח האגן. בנוסף, יש לאזן ולייצב את האגן על ידי תרגילי מתיחות וחיזוק של שרירי הליבה וזאת משום שהשרירים כבר התרגלו לעבודה במצב לקוי. כשקיים הצורך גם התאמת מדרסים נחוצה. 
 
טיפול בכירופרקטיקה בשיטת N.S.A מאפשר שחרור מתח מחוט השדרה ולא רק לחולייה בודדת כפי שנעשה עד היום. הטיפול מפסיק את ההתנהלות המגננתית ומאפשר למוח דפוסים תפקודיים יעילים ורגועים יותר. הטיפול מתבצע באמצעות מגע עדין ומדויק בנקודות אסטרטגיות בחוט השדרה. המתח הכרוני בשרירי הגב יורד, תפקוד החוליות משתפר, והיציבה משתפרת, עמוד השדרה מתגמש ועומד בצורה יעילה בעומסי היומיום. המתח הגופני הפנימי נרגע ותפקוד המערכות הפנימיות משתפר: הנשימה, הלב ולחץ הדם, מערכת העיכול ועוד. מערכת החיסון מתחזקת והגוף מרגיש בריא יותר. המתח הרגשי\נפשי נרגע, משתפרת היכולת להתמודד עם מצבי חרדה, עצבנות, דיכאון, עייפות קשיי שינה וכו. הגוף מפתח דפוסים עצביים המאפשרים לזהות  ולשחרר מתח שנאגר בגוף ומשכלל את יכולת הריפוי העצמית.